skip to Main Content
0524 - 51 26 40 info@hemmes.nl
Boete Tot 405 Euro Voor Woning Zonder Energielabel

Boete tot 405 euro voor woning zonder energielabel

Woningbezitters die geen verplicht energielabel regelen, riskeren voortaan een boete tot 405 euro. Dat staat in plannen van minister Blok (Wonen). Bij verkoop of verhuur van een huis wordt straks actief gecheckt of het ‘groene’ certificaat aanwezig is.

Het energielabel, dat aangeeft hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte, was de afgelopen jaren eigenlijk ook al verplicht. Maar er werd massaal de hand mee gelicht. Veel verkopers en kopers zagen er in onderling overleg vanaf, omdat er toch geen boete volgde.

Dat is verleden tijd, blijkt uit de plannen die zijn toegelicht; de Inspectie Leefomgeving en Transport controleert straks op de aanwezigheid van dit papiertje bij verkoop of verhuur van een woning. Als er geen energielabel is, volgt een waarschuwing en krijgt de eigenaar tijd om orde op zaken te stellen.

Energielabel kost tientjes

Een woordvoerster van Vereniging Eigen Huis stelt dat het nieuwe boeteregime lang niet zo streng is als de eerste plannen met het verplichte energielabel:daarin kon de verkoop of verhuur helemaal niet meer doorgaan zonder certificaat. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het nieuwe energielabel ‘gemakkelijker en goedkoper’ dan zijn impopulaire voorganger. Het doorgeven van actuele gegevens gaat nu via internet, de erkende deskundige hoeft niet meer aan huis te komen. Daardoor hoeft een definitief energielabel de woningbezitters naar verwachting slechts enkele tientjes te kosten.

5 miljoen eigenaren

In de komende maanden krijgen 5 miljoen huiseigenaren gratis een voorlopig energielabel voor hun huis toegestuurd. Via internet kunnen zij dit omzetten ineen definitief label, door te melden hoe hun woning duurzamer is gemaakt. Een expert controleert de opgave.

Back To Top